hotel
services
gallery
 
contacts
 
     
 

Град Ахтопол се намира на 87 км югоизточно от Бургас и 477 км югоизточно от София.
Това е морски курорт, разположен на скалист полуостров в подножието на Странджа. Тук слънчевите дни са повече от където и да било другаде по българското черноморие, а температурата на водата е по-висока (около 25оC).
Плажната ивица, покрита със ситен пясък, е дълга 2 км.
Ахтопол е идеално място за почивка на хора, търсещи спокойствие и усамотение.
Съчетанието между море, иглолистна гора, девствена природа и мек климат правят този плаж и района около него уникален природен феномен. Тук водата е подходяща за къпане от Май до Октомври.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Популярна забележителност от Ахтопол са останалите части от градските стени, стенопис, изобразяващ формирането на Първата българска държава през 681 г.
Интересни са църквата “Възнесение”, построена през 1776, манастирът “Св. Яни” и чешмата с изображение на тракийски конник.
Крепостта Агатопол, която е построена от траки и гърци, римляни, по-късно българи и византийци, е изградена от едроломени камъни, споени с хоросан. Каменните пояси се редуват с четвъртични тухли и са с първоначална дебелина от 1,95 - 3 метра и височина до 7-8 м. Някогашният Ахтопол, известен през миналото с многоетажните къщи и тесни калдаръмени улички, днес е превърнат в малък бисер в короната на Южното ни черноморие.
В началото на ХХ век, с пари на гръцки изселници в Америка, е построено и Гръцкото училище в града. То е по-късно обявено за паметник на културата.

 
To view this site, please download: Adobe Flash Player
bulgarian english home home www.svetdesign.net home e-mail